18 Şubat 2008 Pazartesi

TRİATLON

Yüzme, bisiklet ve koşu sporlarının ard arda yapıldığı bir spor dalı olan Triatlon, her yaştan ve meslekten insanın yapabileceği bir aktivite. Yüzmeyi, bisiklete binmeyi ve koşmayı bilen insan, bu yarışlara katılabilir. Karşıdan bakıldığı zaman kolaymış izlenimini veren bu spor, aslında çok ciddi bir çalışma sürecini gerektiriyor. Hazırlık aşaması tam bir yıl sürüyor. Sporcular yarış öncesi hedeflerini belirleme amaçlı program yapıyor ve bu programı aksatmamaya çaba göstererek hazırlanıyorlar. Ancak yarışa katılmak isteyen kişinin kendi adına başarılı olabilmesi için en az 750 metre yüzebiliyor olması gerekiyor.
Bu sporu yapmak için belli bir yaş sınırlaması ve cinsiyet farkı yok. Yarışa katılan kişiler tabi oldukları yaş gruplarına dahil ediliyor ve yarış sonunda yapılan ödül töreni bu gruplara göre belirleniyor.
Bu spor özellikle Avrupa, A.B.D ve Avustralya’da oldukça önemli bir yer tutuyor. Yarışlara A.B.D’den yaklaşık 250.000 lisanslı sporcu katılırken, Türkiye’den ise, ancak 150 insan katılıyor.
Sporcuların yarışacakları mekanlar oldukça önemli. Özellikle yüzme etabının yapılması için mutlaka deniz kıyıları, göl çevreleri ya da havuzlarda olması gerekiyor. Türkiye’nin hemen her bölgesi yüzme etabı için oldukça elverişli olduğundan dolayı yarışa katılan her ülkenin tercih ettiği yer turistik bir mekan haline gelmiş durumda.
yazı: Gönen Gerzile fotograf: http://www.turbo.com/ web sitesinden alınıştır.

Hiç yorum yok: