18 Şubat 2008 Pazartesi

TREKKİNG

Bugün birçok kişi tarafından tercih edilen bu spor, rüzgara, yağmura, kayalara ve soğuğa karşı dayanmaya çalışan oldukça tehlikeli ve zor bir spor dalı. Bu sporu yapmak isteyen kişi ya da kişiler bu alanı kapsayan özellikleri ve yanında bulundurması gereken malzemeleri bilmek durumunda. Çünkü her türlü tehlikeye maruz kalınabilecek anlar yaşamak söz konusu.
Bugün yüksek irtifa gerektiren (Trekking), sırt çantalı yüksek irtifa yürüyüşü (Backpacking), günübirlik doğa gezileri (Dayhiking) ve kırlarda yapılan uzun yürüyüşler (Hiking) adı altında farklı yürüyüş teknikleri var. Birbirinden oldukça farklı olan bu yürüyüşlerden en zor olanı genellikle dağlara çıkılan trekking yürüşçülüğüdür. Hava durumundan tutun da üzerinize giydiğiniz kıyafete kadar dikkat etmeniz gereken birçok madde var. Her şeyden önemlisi yanınıza alacağınız malzemelere özen göstermeli ve taşıyacağınız eşyalar sizi fazla yormayacak şekilde olmalıdır.
Öte yandan bir dağcının yola çıkmadan önce bilmesi gereken en önemli faktör de gideceği yerin hava durumunun nasıl olacağıdır. Eğer böyle bir durumdan haberdar değilseniz her an ani bir sis ve yağışlı havayla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle hem sağlığınız, hem de kişisel ihtiyaçlarınız için gerekli donanıma sahip olmanız gerekli. Bu donanımın en önemli özellikleri; sağlam yürüyüş ayakkabıları ya da bu iş için yapılmış dağcı botları, yedek kıyafet ve bir miktar gıdadır.
yazı: Gönen Gerzile, fotograf: www. BFN'den sitesinden alınmıştır.

Hiç yorum yok: