18 Şubat 2008 Pazartesi

Spor dünyasında ilkler...

Tenis, binicilik, golf, basketbol, voleybol, güreş, paten, yüzme, jimnastik, okçuluk...... gibi tehlikeli ve eğlenceli özelliğe sahip çeşitli spor dalları bugün bir çoğumuzun ilgi alanı içinde.
Sporun ilk başlangıcı, Arkeolojik araştırmalara göre top ile oynanırmış ve bu oyunlar ilk Çin'de gerçeklemiş.
Tarihte ise en çok eski Mısır'da yaygındı. O dönemlerde yapılan avcılık, okçuluk, atlama ve güreş alanında gösterilen performans sayesinde Mısır, kazandığı başarılarla adını tarihe geçirmiştir.
Eski Roma'daki savaş arabaları sayesinde gelişim hızlanmış ve atletizim, boks, cirit ve disk atma sporlarına ilgi duyulmuştur.
Eski Yunan'da ise spor, ritüellere bağlı kalınarak, daha çok dinsel amaçlı yapılmıştır. O dönemlerde din ve sporun birleştirilerek yapıldığı en önemli etkinlik ise, tarihi İ.Ö. 776 olarak kabul edilen Olimpiyat oyunları olmuştur. Yunanlılar dönemindeki büyük gelişim sporun kimliği değiştirerek gelişmesine sebep olur.
İnsanoğlu artık içinde bulunduğu duruma bağlı olarak farkında olmadan etkinliklerini arttırmaya yönelir. Özellikle bağımsızlık düşüncelerinin egemen olmaya başladığı Rönesans Dönemi'nde insanlar dinin dışına çıkarak, farklı alanlara yönelir.
Böylelikle 15. ve 16. yüzyıllarda dünya, asillerin tercih ettiği atlarla tanışır.
Sanayi Devriminin başlamasıyla, birbirinden farklı birçok alanda çeşitli etkinlikler çıkar.
Böylece insanoğlu, bu çok çeşitli alanda kendine uygun olanı seçerek sağlıklı bir yaşam için spor yapmaya başlar.
yazı: Gönen Gerzile

Hiç yorum yok: